Hovvård

Utan hovar ingen häst!

Fungerande hovar är en av de viktigaste pusselbitarna för att en häst ska må bra. Det är många olika faktorer som spelar in i hur funktionella hovar en häst har. Rätt foder, mycket rörelse/stimulans, bra miljö/underlag och balanserad verkning är superviktigt för att våra hästar ska ha möjlighet att få så bra hovar som möjligt.

En balanserad foderstat som tillgodoser hästens alla behov är grunden, ett analyserat grovfoder gör att vi kan räkna ut vad vi eventuellt behöver tillsätta när det gäller mineraler, spårämnen och vitaminer. Utan analys är det en ren gissningslek!

Det är också mycket viktigt att tillgodose hästens tuggbehov då hästen i det fria betar upp till 18h/dygn och ej gör frivilliga uppehåll längre än 3-5h. Hela hästens mag och tarmsystem är konstruerat för att den ska småäta under större delen av dygnet.

Hästen är ursprungligen ett fritt strövande flock och flyktdjur som i naturen rör sig över stora ytor, våra hästar mår bäst om vi kan tillgodose dessa grundbehov. Det optimala vore om vi alla kunde låta våra hästar gå ute dygnet runt i stor flock, i stora (gärna kuperade) hagar med varierat underlag samt bra skydd. Verkligheten fungerar kanske inte så men om vi blir lite mer medvetna om vad våra hästar är gjorda för så kan vi göra vårt bästa för att tillgodose deras behov i så stor utsträckning som möjligt. Om vi får göra avkall på vissa av dessa grundläggande behov har vi förhoppningsvis också större förståelse för varför vi får kompensera upp dessa bitar. Viktigast av allt är ju att vi gör vårt bästa för vår häst utifrån de förutsättningar vi har!

Så vad har detta med hovar att göra? Jo jag som valt att ha min häst oskodd dvs utan järnsko som skydd bör vara noga med alla dessa bitar för att få så bra hovar som möjligt. Att ha sin häst barfota har många fördelar om du frågar mig men kräver en hel del av oss som hästägare och det är viktigt att sätta sig in i vad som krävs för att det ska fungera.

2016-12-29_152923jpg 437ff9f4-bcb2-4bf4-8bf2-0fd616eaabf2jpg 20150907_150034-1jpg 2016-03-02_200202jpg

En oskodd häst har mycket större möjlighet att använda sina hovar som det är tänkt att den ska göra. En frisk barfotahov fördelar vikten på alla hovens olika delar så som stråle, hörnstöd, sula samt hovvägg medans en skodd häst går mestadels på hovväggen där skon sitter och ev. strålen om den är välskodd. Vilket underlag den rör sig på påverkar ju också detta mycket såklart, då hoven i mjukare underlag som tex sand sjunker ner djupare medans på asfalt är det inte lika många delar som får marktryck. Men i regel har en välverkad barfotahov bättre blodcirkulation samt större stötupptagningsförmåga vilket leder till friskare hov och häst.

Olika underlag ger olika stimulans och tryck, detta kan vi nyttja när vi jobbar för att få våra hästar att bygga bättre hovar! Gummimatta, lera, berg, sand, gräs, spån, betong, asfalt, torv olika varianter av grus, sten och singel mm... på vilket underlag spenderar din häst mest tid någonstans? Kan vi göra några förändringar som stimulerar hoven bättre? Vilket underlag rör sig hästen på? Hur rör sig hästen? I hagen? Under träning? Det är mycket viktigt att den rör sig avslappnat och utan spänningar!

Om din häst ej har friska hovar pga tex fång upptäcker du detta tidigare när hästen går barfota och kan på så sätt tillta åtgärder fortare.

En av de största fördelarna med barfotahovar enligt mig är att vi har mycket större möjlighet att hålla hoven i konstant balans, då för långa intervaller emellan verkningar/skoningar lätt leder till större obalanser i hoven vilket ej är bra för resten av kroppen på hästen. Det gäller givetvis att vi verkar hovarna regelbundet. Hur ofta hästen behöver hovvård beror på hur stor tillväxt och hur mycket slitage vi har men normala verkningsintervaller ligger mellan 3-6 veckor.

Skaderisken minskar också när vi har våra hästar oskodda då vi slipper skor som vrider sig så söm och tåkappor ev. trampas in i hoven, hästar som riskerar att fastna med skorna i hönät om man utfodrar i sådana, och för att inte tala om spark/tramp och broddskador. Å vi slipper tappskor!

Med detta sagt vill jag även skriva att hovformen är det viktiga, hur man sedan väljer att skydda sin hästs hov är högst individuellt, det ena inte mer rätt än det andra! Den kunskap och erfarenhet jag har har gjort valet enkelt för mig, jag väljer bort järnskon men använder joggingskor vid behov.

Behöver man skydda hoven med boots/joggingskor om man väljer att ha sin häst barfota?

Hästen får aldrig ha ont eller gå och vara ömfotad! Så ja om behovet finns så måste du skydda hovarna. De flesta friska hästar klarar dock att gå i hagen alldeles utmärkt utan skydd dvs helt barfota. Givetvis finns det de hästar som även i hagen har behov av skydd pga tunna sulor, vid hovböld, svår strålröta, fång och annan hovömhet. Finns joggingskor som fungerar utmärkt till detta!

Det mest vanligt förekommande är dock att man har behov av att skydda hovarna vid användning av hästen dvs när vi rider och kör hästen på annat underlag än det den spenderar den mesta av sin tid på. Så, har vi hästarna i blöta mjuka gräshagar eller på mjukt underlag i box får vi räkna med att använda joggingskor/boots med passande sula i när vi ska ge oss ut på grus och asfaltsvägar. Boots med broddar kan ju också behövas vid isigt underlag!

null   

Friska funktionella hovar brukar i regel fungera utan skydd på gräs, i ridhus, i de flesta paddockar samt i skogen. Men när, var och på hur många hovar just din häst behöver skydd måste alltid bedömas individuellt, den ena är inte den andra lik. Detta är det viktigt att ha förståelse för!

De flesta hästar kan gå barfota om man ger dom rätt förutsättningar. Vad som är rätt förutsättningar varierar från individ till individ då alla hästar fungerar olika även under likvärdiga förhållanden.

Så är du villig att göra det som krävs för din häst så var beredd på en lärorik, ganska krävande men mycket rolig resa. Men det lönar sig oftast, då många hästar blir mindre snubbliga, rör sig bättre och mjukare utan järnskor vilket i det långa loppet leder till hållbarare häst.

Jag verkar för att förebygga problem vilket innebär att verkningarna bör ske med 3-6 veckors intervaller. Om du vill lära dig att underhållsraspa mellan mina besök hjälper och stöttar jag dig givetvis i detta.

Vill du ha hjälp med verkning eller har frågor och funderingar är du välkommen att kontakta mig!